The Garden And The Hedge | Piha, Pyhä, Metsä, Maa

EN | FI | SV

The Garden and The Hedge -näyttely on Kulturhus Björkbodan (KUBU) ensimmäinen kansainvälinen kesänäyttely ja -ohjelma, joka on kehitetty yhteistyössä taiteilija ja tutkija Teresa Dillonin kanssa. Entisessä koulurakennuksessa sijaitseva KUBU toimii Kemiönsaaren saarella, Lounais-Suomessa, Saaristomeren biosfäärialueella – täydellisessä ympäristössä puutarhoihin, maahan, multaan ja maaperään liittyvien suhteiden tarkasteluun.

Vaikka puutarhat ovat pitkään symboloineet paratiisin, vallan ja kontrollin ihanteita, viittaavat aidat jakamiseen ja rajoihin. Monille suhde maahan ei kuitenkaan ole erottava, vaan symbioottinen ja vastavuoroinen, huolenpitoa, vastuunkantoa ja tarkkaavaisuutta vaativa vuoropuhelu. Tämä korostuu entisestään, kun otetaan huomioon tuoreimmat arviot maaperän maailmanlaajuisesta köyhtymisestä.

Maaperä, elämän ensisijainen perusta, on yhteinen huolemme. KUBU:n ensimmäinen kesäohjelma The Garden and The Hedge pyrkii yhdessä tutkimaan maaperän asemaa yhteisessä mielikuvituksessamme ja vastuissamme.

Ohjelma on ensimmäinen osa sarjaa, jossa tutkitaan luonnon elementtejä (maa, vesi, tuuli, tuli ja eetteri) lähtökohtina. The Garden and The Hedge ajoittuu Kemiönsaaren 700-vuotisjuhlavuoteen ja ammentaa saaren rikkaasta maaperään perustuvasta historiasta – maanviljelyksestä kaivostoimintaan. Kesäohjelma esittelee 35 yksittäistä taideteosta, esitystä, työpajaa ja interventiota. Se kutsuu pohtimaan maaperän terveyttä, rajoja, kestävyyttä ja vastuutamme elävää maata kohtaan.


NÄYTTELY

Les fleurs Du Mal Foto: Ahmed Alalousi

Les fleurs Du Mal/Flowers of Evil

Andy Best-Dunkley (FI/UK) & Merja Puustinen (FI)
Inflatable Sculpture (2022)

Millaiseen muotoon kasvit voivat kehittyä, jos niiden geneettinen rakenne on muuttunut maaperän saastumisen, radioaktiivisen säteilyn, saasteiden, väestön ylikuormituksen ja ihmisen aiheuttamien luonnonympäristön muutosten vuoksi? Kiipeillen KUBUn katolla ja seinillä, Merja Puustisen ja Andy Bestin suuri puhallettava veistos pohjautuu myrkyllisten kasvien muodostelmaan, rakenteeseen ja estetiikkaan, ranskalaisen runoilijan Charles Baudelairein kokoelmaan Les fleurs du mal (Pahan kukkia, 1857), freudilaiseen unilogiikkaan, kuoleman näkyihin ja tajunnanvirtaan, luoden spekulatiivisen ja mahdollisesti profeetallisen näyn tulevaisuuden kasvimuodoista.

Andy Best-Dunkley ja Merja Puustinen luovat teoksia, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja leikkisillä, provokatiivisilla ja fyysisillä tavoilla. Heidän työnsä ulottuvat virtuaalisten, verkko- ja mobiilipelien, performanssien, veistosten ja installaatioiden aloille. 2000-luvun puolivälistä lähtien he ovat toteuttaneet laajamittaisia interventioita, jotka ovat muodoltaan museotiloihin ja kaupunkitilaan sijoitettuja puhallettavia veistoksia. Vuonna 2012 he perustivat Espoo Kunsthallen, aloitteen joka tuo kriittisesti kantaa ottavaa taidetta esikaupunkialueille. Tällä hetkellä he pyörittävät taiteilijaresidenssiä, jossa tutkitaan Itämeren ympäristöhaasteita. http://www.andyandmerja.com/


Forest I Foto: (Konstnär)

Forest Square I, II & III

Antti Laitinen (FI)
C-print, Diasec (2023)

Teoksessaan Forest Square I, II & III suomalainen taiteilija Antti Laitinen perkaa fyysisesti 10 x 10 metrin metsäalueen ja erottaa sen eri elementit – maaperän, sammaleen ja puuaineksen. Nämä luonnon orgaaniset osat puretaan ja kootaan uudelleen geometrisiksi muodoiksi, jotka viittaavat kubistiseen luonnon torjumiseen pelkkänä representaatioina, korostaen sen sijaan sitä, miten abstraktio voi tarjota useita näkökulmia. Teos viittaa myös hollantilaiseen De Stijl -liikkeeseen, jossa puhdas abstraktio ja hillitty väripaletti olivat yritys ylittää kulttuuriset jakolinjat yksinkertaistettujen muotojen avulla, jotka ilmensivät näkyvän maailman mystistä ja hengellistä järjestystä.

Maisemaa ensisijaisena kankaanaan käyttävä suomalainen taiteilija Antti Laitinen on työskennellyt luonnonelementtien kanssa 2000-luvun alusta lähtien. Hän muokkaa, taivuttaa, kaivaa, järjestää ja uudelleenjärjestää puita, maaperää ja vettä puutarha- ja metsätyökaluilla. Nämä tietoiset teot tutkivat ihmisen ja luonnon välistä kontrollin dynamiikkaa ja tuottavat visuaalisesti vaikuttavia valokuvia ja videodokumentaatioita.
https://anttilaitinen.com/


In the Skin of a Meadow Foto: (Konstnär)

In the Skin of a Meadow

Constanza Dessain (SCT)
Paperi, Valokuvakemikaalit, Skotlannin niittyrikat (2024)

Teossarja In the Skin of a Meadow koostuu taiteilija Constanza Dessainin luomista uniikeista vedoksista, jotka syntyivät hänen perustaessaan luonnonkukkaniittyä kotiseudullaan Etelä-Skotlannissa. Rikkaruohokasat, suolaheinä, tahmavilla ja pietaryrtti revitään irti keskikesällä ennen siementämistä. Itse terminologia herättää kysymyksiä, kun ‘haitalliset lajit’ poistetaan ‘alkuperäisen kasviston’ hyväksi. Näiden kasvien kasvustot heitetään päällekkäin, lonkerot kiertyvät jänteiden yli solmuiksi, jotka nostetaan ja jätetään tontin reunamille. Vedoksiksi muunnettuna kasvit vapauttavat kuvansa, kun niiden neste imeytyy valolle herkkiin kemikaaleihin. Sekä paperilla että niityllä luominen edellyttää joidenkin asioiden purkamista.

Kuvataiteilija Constanza Dessain käyttää maisemien muotoa ja morfologiaa luodakseen improvisoituja vedoksia, jotka pohtivat ekologisia kietoutumia, maisemien korjaamisen käytäntöjä ja paikan muutosta. Hän toimii vanhempana opettajana Royal Drawing Schoolissa Lontoossa ja asuu tällä hetkellä maaseudulla Skotlannissa, missä hän tekee taiteellista tutkimusta varhaisen valokuvauksen aineksilla tehdyistä painaumista ja niiden yhteydestä aikaan ja kosketukseen, osana tutkimustaan West Englandin yliopiston Taidekoulussa Bristolin kampuksella. https://constanzadessain.com


Garden of the Undocumented Foto: (Konstnär)

Garden of the Undocumented

Kalle Hamm (FI) & Dzamil Kamanger, Iran/Finland
Ruukkupuutarha, kirja and piirroksia (2013)

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto vaatii kasvinterveystodistuksen – eräänlaisen terveystodistuksen – kaikille taimia, ruukkukasveja, tiettyjä leikkokukkia, siemeniä ja vihanneksia sisältäville tuontierille, jotka tuodaan Suomeen EU:n ulkopuolelta. Todistus arvioi kasvin biologista turvallisuusriskiä keskittymällä siihen, kantaako se tuholaisia tai tauteja. Todistus on esitettävä tuonnin yhteydessä, ja kasvitarkastajalle on ilmoitettava tuonnista etukäteen.

Leikkokukat ovat usein vapautettuja kasvinterveystodistusvaatimuksesta, koska niitä pidetään vähäriskisinä kasveina, jotka eivät enää muodosta merkittävää biologista uhkaa. Näiden riskien lisäksi leikkokukat merkitsevät usein jotakin erityistä – esteettisen arvonsa ja esillepanonsa kautta ne ovat osa tilaisuuksia ja tapahtumia. Suomessa jopa kaksikymmentä leikkokukkaa voidaan tuoda maahan ilman erityisiä kysymyksiä. Tätä verrataan siihen, kuinka Maahanmuuttovirasto vaatii asianmukaiset asiakirjat maahan tulevilta ihmisiltä ja kuinka ilman lupaa maassa oleskelevia kutsutaan paperittomiksi.

Garden of the Undocumented (2013) kertoo neljäntoista kasvin tarinan, joiden alkuperäinen kasvuympäristö sijaitsee EU:n ulkopuolella. Jokainen kasvi kertoo tarinansa ensimmäisessä persoonassa, ja mukaan on valittu kasveja, joita on tuotu alkuperäisiltä kasvualueiltaan sekä lajeja, jotka on istutettu Suomeen ihmisten toimesta. Jokainen kasvin tarina toimii metaforana paitsi paperittomille siirtolaisille, myös ihmisen tavalle kontrolloida pääsyä – arvottamalla ne, joilla on erityistaitoja, yhteyksiä tai varallisuutta hyväksyttäviksi ja sulkemalla muut ulkopuolelle.

Tutustuttuaan alun perin työskennellessään helsinkiläisessä pizzeriassa, Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1999 lähtien. Heidän työnsä käsittelee monikulttuurisuutta kasvien, tavaroiden ja ihmisten globaaleihin ja toisiinsa kytkeytyviin liikkeisiin keskittyen. Nykyisten posthumanististen näkökulmien mukaisesti – jotka kyseenalaistavat ihmiskeskeisen ja eläinkeskeisen varmuuden – Hamm ja Kamanger ovat pitkään tutkineet puutarhojen ja kasvien arkielämän teemoja. Tämä viittaa siihen, mitä filosofi Michael Marder on kutsunut kasviajatteluksi ja vegetatiiviseksi tietoisuudeksi. Taiteilijat näkevät kasvit aktiivisina ja tietoisina toimijoina omassa ympäristössään.beelsebub.org


Removing Defences Foto: (Konstnär)

Removing Defences

Kalle Hamm & Dzamil Kamanger
HD PAL,16:9, 5”43 min (2014)

Removing Defences on dokumentointi live-esityksestä, jossa nokkosen puolustavat poltinkarvat poistetaan. Taiteilijat äänittivät myös nokkosen ääniä toimenpiteen aikana.

Ääninauhurit yhdistettiin nokkoseen stereokaapeleilla. Nokkosen varressa virtaa nesteitä, joilla on tietty sähkövaraus. Näiden nesteiden sähkönjohtavuuden muutoksia voidaan mitata voltmetrin avulla ja nämä muutokset voidaan muuntaa ihmiskorvin kuultaviksi ääniksi. Video kyseenalaistaa ajatuksen kasveista mykkinä ja tunteettomina olentoina ilman tietoisuutta.


Band of Weeds Photo: (Artist)

Band of Weeds

Kalle Hamm, Dzamil Kamanger, Lauri Ainala, Hermanni Keko and Anniina Saksa and various plants
EP vinyyli, Other Than Human (2017)
LP vinyyli, Waiting for Extinction (2019)

Vuonna 2015 Hamm & Kamanger perustivat käsitteellisesti äänikollektiivin Band of Weeds, jossa ”yhtyeen” jäseninä toimii erilaisia kasveja yhdessä ihmisten Lauri Ainala, Hermanni Keko ja Anniina Saksa kanssa. Yhteistyössä neuvostobotanisti Ivan Gunarin kanssa kasvit esiintyvät yhtyeessä siten, että kasvikudoksissa virtaavien ionisoitujen nesteiden aiheuttamat muutokset kasvien sähkömagneettisessa kentässä muunnetaan ihmiskorvin kuultavaksi ääneksi.

Band of Weedsin LP-levyä Other Than Human (2017) ja EP:tä Waiting for Extinction (2019) on kuunneltavissa kuulokkeilla galleriassa.


By the Code of Soil

Kasia Molga (UK/PL) & Scanner (UK)
Video documentation, Full-HD, 9’56 (2018)

By the Code of Soil (2018) oli verkossa toimiva digitaalinen taideteos, mobiilisovellus ja sensoriverkosto, jonka kautta yleisö saattoi kokea maaperän elävyyden datavetoisen audiovisuaalisen esityksen kautta. Esitys aktivoitui katsojan tietokoneella tietyn ajanjakson ajan vuonna 2019.

Hanke sai alkunsa GROW Observatory -ohjelmasta (2016–2019), eurooppalaisesta kansalaistieteen projektista, jossa kerättiin maaperätietoa – kuten kosteutta, lämpötilaa ja valon määrää – edullisilla sensoreilla. Se mahdollisti yhteisöjen osallistumisen ympäristötutkimukseen ja satelliittidatan validointiin. Osana tätä hanketta digitaaliset taiteilijat Kasia Molga ja brittiläinen elektronimuusikko Robin Rimbaud alias Scanner käyttivät hyväkseen sekä maaperäsensoreiden dataa että Euroopan avaruusjärjestön Sentinel-1A -satelliitin lentoreittiä, joka kulkee kahdesti päivässä alueen yli keräten tietoa metsistä, maataloudesta ja sääolosuhteista ilmastomallinnusta varten. Satelliitin kulkiessa katsojan sijainnin yli, teos ilmestyi näytölle. Koska teos perustui reaaliaikaiseen dataan, sen graafinen ja äänellinen muoto muuttui joka kerta.

KUBUn galleriassa esitettävä videoteos on spekulatiivinen audiovisuaalinen ja puhuttu narratiivi. Se on osa laajempaa hanketta, joka pohtii, mitä tarkoittaa puhua maaperän puolesta.

Kasia Molga (UK/PL)
Kasia Molga työskentelee ympäristö- ja biologisten tietojen parissa, luo moniaistisia, interaktiivisia ja immersiivisiä tilanteita, esityksiä ja audiovisuaalisia animaatioita, jotka pohtivat sitä, mitä tarkoitamme “luonnolla” ja millainen suhteemme siihen on. Määritellen itsensä design-fuusionistiksi, hänen työnsä tutkii, kuinka ihmisinä voimme puhua luonnon kanssa ja sen puolesta. Vuonna 2013 hän perusti yhdessä Erik Overmeirenja Ivan Henriquesin kanssa World Wilder Lab -alustan, joka keskittyy lajirajat ylittävään ja lajinsisäiseen viestintään. World Wilder Lab pyrkii edistämään taiteellista ilmaisua biologisille eliöille ja luonnonjärjestelmille. Ennen tätä hän työskenteli useita vuosia Protei-kollektiivin kanssa – kansainvälisen taiteilijoiden, suunnittelijoiden, insinöörien, tutkijoiden ja purjehtijoiden ryhmän, joka kehittää avointa laitteistoteknologiaa merien tarpeisiin. https://www.studiomolga.com/

Robin Rimbaud (Scanner) (UK)
Robin Rimbaud eli Scanner liikkuu kokeellisen äänen ja tilan rajamailla yhdistäen hämmentävän monipuolisesti eri musiikkigenrejä. Vuodesta 1991 lähtien hän on ollut erittäin aktiivinen nykyisen elektronisen musiikin ja äänitaiteen kentällä, tuottaen lukuisia konsertteja, installaatioita ja äänitteitä. Hän tekee säännöllisesti yhteistyötä taiteilijoiden, muusikoiden ja luovien tekijöiden kanssa, jotka etsivät uusia suuntia, ja on työskennellyt koreografien ja tanssijoiden, kuten Wayne MacGregorin ja Merce Cunninghamin kanssa, kuvataiteilija Mike Kelleyn, muotisuunnittelijoiden Steve McQueenin ja Stella McCartneyn sekä muusikoiden, kuten Laurie Andersonin ja Pauline Oliverosin kanssa, muiden muassa. Hänen uusin albuminsa, Contrary Motion (2025), joka julkaistiin tänä vuonna, on yhteistyö Steven Stapletonin eli Nurse with Woundin kanssa. https://scannerdot.com/


Mud Machine Photo: (Artist)

Mud Machine

Paul Granjon (UK/FRI)
Väliaikainen kone, valmistettu mudasta, oksista ja kierrätetyistä elektroniikkakomponenteista, 2020–

Mud Machine (2020–jatkuu) on sarja väliaikaisia koneita, jotka on ranskalais-walesilainen taiteilija Paul Granjon valmistanut mudasta, oksista ja kierrätetystä elektroniikasta. Jokainen Mud Machine saa ainutlaatuisen muotonsa paikallisten maaperäolosuhteiden mukaan ja syntyy yhteistyössä muiden kanssa alueellisia materiaaleja keräten ja elektroniikkajätettä (e-jäte) purkaen. Nämä koneet ovat kineettisiä luomuksia, jotka ilmentävät Granjonin pitkäaikaista kiinnostusta siihen, kuinka leikkisät ja käytännönläheiset lähestymistavat tekemiseen voivat haastaa käsityksemme teknologisesta monimutkaisuudesta. Mud Machine tuo esiin työn ja vaivannäön, joka vaaditaan maaperämme jäljittelyyn, ja valaisee teknologian aineellisuutta ja energiankulutusta, jotka usein jäävät huomiotta.

Paul Granjonin työ tarkastelee ihmisten ja koneiden yhteisevoluutiota live-esitysten, näyttelyiden, osallistavien tapahtumien ja akateemisten julkaisujen kautta. Hänen nykyinen toimintansa keskittyy luovaan matalan teknologian käyttöön, osallistavuuteen ja ekologiaan. 1990-luvulta lähtien hänen teoksiaan on esitetty laajasti, ja vuonna 2005 hän edusti Walesia Venetsian biennaalissa. Hänet tunnetaan pedagogisista ja leikkisistä interventioistaan sekä tutkimuksestaan luovan matalan teknologian parissa.
https://www.zprod.org/zwp/


Garden Lab Whispers Photo: (Artist)

Garden Lab Whispers

Paul Granjon, Knowle West Media Centre & Ruth Hennell
Videodokumentaatio, Full-HD, 3’17, Digikuva ja makroskooppiprototyyppi (2023)

Garden Lab Whispers tutki saavutettavuuden, osallisuuden ja osallistumisen kysymyksiä yhteisöpuutarhoissa, joissa liikkuminen ja esteettömyys ovat usein haaste paikallisille erityisryhmille asukkaille Bristolissa, Englannin Knowle Westin alueella. Vuoden 2023 aikana toteutettu projekti sisälsi yhdessä asukkaiden kanssa suunniteltuja prototyyppejä sekä tukevia video- ja painetun dokumentaation muotoja. Projekti toteutettiin yhteistyössä taiteilija Paul Granjonin, bristolilaisen yhteisömediakeskus Knowle West Median, paikallisten erityisryhmien sekä suunnittelijan ja esteettömyyden puolestapuhujan Ruth Hennellin kanssa. Prosessin myötä syntyi videodokumentaatioita ja varhaisen vaiheen prototyyppejä osaksi näyttelyä.


Radio Air Garden Photo: (Artist)

Radio Air Garden

Magz Hall (UK)
Ruukkukasvit ja kuparikäämit (2024–) Kaiverrusvedos. Kone ikuisille sähköistetyille puutarhoille.

Sähköviljely on kokeellinen puutarhanhoitomenetelmä, jossa käytetään erittäin johtavia metalleja, kuten kuparia, keräämään sähköä ilmasta ja maasta ja siirtämään sitä takaisin kasveille. Menetelmä perustuu osin samoihin periaatteisiin, joita insinööri Nikola Tesla ja muut varhaiset radiotekniikan kehittäjät hyödynsivät langattoman energiansiirron kokeiluissaan. Kierteelle asetettu kuparilanka toimii antennin tavoin ja kerää passiivisesti ilmakehän sähköenergiaa, joka siirretään takaisin kasveille. Tämän tekniikan tavoitteena on edistää kasvien terveyttä ja kasvua. 1920-luvulla ranskalainen tiedemies Justin Christofleau julkaisi vuonna 1925 löydöksensä tästä menetelmästä, mikä toi sille laajempaa huomiota. Nykyisin puutarhurit ja viljelijät käyttävät elektrokulttuuria vaihtelevin tuloksin.

Magz Hall hyödyntää sähköviljelyn suunnitteluperiaatteita ja yhdistää niitä pitkäaikaiseen radio­taiteen tutkimukseensa. Hän on suunnitellut yksilöllisiä kuparikierukoita, joiden muotokieli ammentaa radio­lähetyskeloista. Näitä keloja käytetään ruukkukasvien hyvinvointiin Kubu-puutarhassa. Puutarhan kasvit on valittu yhteistyössä Kubun perustajan ja puutarhurin Sari Kippilän kanssa niiden ilmanpuhdistusominaisuuksien perusteella. Puutarhan yhteydessä galleriassa on esillä myös 1700-luvun kaiverrus elektrokulttuurista.

Äänitaiteilija Magz Hall tunnetaan työstään radio- ja äänitaiteen, laajennetun radion ja veistosten parissa, sekä langattoman teknologian ja podcastien hyödyntämisestä eri taajuuksilla. Entisenä Community Media Associationin johtajana hän on onnistuneesti ajanut yhteisöradion asemaa Isossa-Britanniassa. Hän oli myös palkitun lontoolaisen taideaseman Resonance FM:n perustajajäsen ja toimii tällä hetkellä Community Media Associationin (CMA) johtajana. Vuonna 2021 Hall perusti yhdessä J Backhousen kanssa Radio Artsin, itsenäisten taiteilijoiden ryhmän, joka edistää radion käyttöä luovan kokeilun kenttänä. Vuosina 2006–2025 hän toimi vanhempana lehtorina Canterbury Christ Church -yliopiston Media-, taide- ja muotoilukoulussa, jossa hän oli elokuvan, radion ja television kandidaattiohjelman johtaja. https://magzhall.com/


Pulse Photo: (Artist)

Pulse

Teemu Lehmusruusu (FI)
Lasinen ääniveistos, pronssi, elektroniikka (2023)

Pulse on ääntä resonoiva, pronssista ja lasista valmistettu veistos – ihmisen ja maaperän välinen anturi, joka tunnustelee valitsemansa ympäristön ekosysteemisiä toimintoja ja bioaktiivisuuden edellytyksiä kosteuden ja lämpötilan antureiden avulla. Veistoksen eetos perustuu resonanssin paikan luomiseen ja huomion kiinnittämiseen niihin elämän hauraisiin edellytyksiin jalkojemme alla, joita emme yleensä osaa mieltää osaksi maiseman käsitettä. Maisema nähdään tilavuuksina pintojen sijaan, ja veistos mahdollisuutena avata reittejä, pysähdyspaikkoja ja tilanteita, joissa keho voi kohdata näiden tilavuuksien dynaamisuuden materiaalisesti resonoivana, esteettisenä kokemuksena.

Paikkasidonnaiseksi suunniteltu ja sekä sisä- että ulkotiloihin mukautuva aistiveistos välittää maaperän lämpötilan ja kosteuden siniaalloiksi resonoivaan materiaaliin, lasikulhoon. Jokainen puhallettu lasiesine on ainutlaatuinen ja tuottaa omanlaistaan ääntä. Neljän siniaalto-oskillointiparin sekoitettu lähtösignaali ohjaa resonaattoreita. Jokainen pari sisältää kiinteän siniaalto-oskillaattorin ja muuttuvan. Aluksi ne toimivat unisonossa – eli samalla taajuudella – mutta maaperän kosteuden ja lämpötilan muuttuessa antureiden ohjaama muuttuva oskillaattori alkaa erota kiinteästä. Tämä taajuusero synnyttää taajuuslyönnin, joka havaitaan äänenvoimakkuuden jaksottaisena vaihteluna: mitä kuivempi maa, sitä nopeammat lyönnit. Äärimmäisessä kuivuudessa rauhoittavat, humisevat äänet muuttuvat stressisignaaleiksi, kun taas täysin vettyneessä maassa lyönnit tasoittuvat – kuin katoava sydämen syke.

Teemu Lehmusruusu on Helsingissä ja Kemiönsaarella työskentelevä taiteilija. Hänen työnsä perustuu pitkäaikaiseen dialogiin ja kenttätyöhön regeneratiivisten viljelijöiden sekä maaperä- ja ilmastotutkijoiden kanssa. Tämän kautta hän pyrkii edistämään moniulotteisempaa ja aistillisempaa suhdetta maaperän ilmiöihin, erityisesti maa- ja metsätaloudessa. Ravisuttamalla maiseman käsitteitä ja havaintomme kehyksiä tutkimus etsii tapoja kuulua monilajiseen ympäristöön. Teemu toimii tällä hetkellä tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa sekä on Puistokatu 4 -tutkimusyhteisön jäsen. https://teemulehmusruusu.com/


Bitnik Photo: (Artist)

Island School for Social Autonomy (ISSA) Library

!Mediengruppe Bitnik (DE/CH)
Raspberry Pi -tietokone, avoimen lähdekoodin Shareboxx-ohjelmisto, reititin, mini-näyttö, räätälöity ohjelmisto. Videodokumentaatio, Full HD, 5’21”. Juliste

ISSA – Saarikoulu sosiaaliselle autonomialle sijaitsee Kroatian Visin saarella. Se on kokeellinen koulu, jonka tavoitteena on kehittää tapoja elää, oppia ja opettaa yhdessä sekä hahmotella, miten elää “hyvää elämää” sukupuuton aikakaudella. Koulun lähestymistapa perustuu sosiaaliseen autonomiaan – poliittiseen strategiaan ja sosiaalisen järjestäytymisen malliin, joka korostaa yksilöiden kykyä toimia yhteistyöhön kykenevinä ryhmän jäseninä tehden itsenäisiä päätöksiä kollektiivisen harkinnan mekanismien kautta.

Keskittyminen kollektiiviseen harkintaan ja siihen, mitä yhdessä eläminen käytännössä tarkoittaa, täydentää Kubun ytimessä olevia arvoja ja lähestymistapaa. Koska sekä ISSA että Kubu sijaitsevat maaseutumaisissa saarimiljöissä, herää kysymys, miten tällaista työtä voidaan aktivoida tiloissa ja paikoissa, jotka sijaitsevat kaupunkitiheyksien ulkopuolella – tämä luo yhteistä maaperää.

Osana kesäresidenssiämme !Mediengruppe Bitnik jatkaa ISSA:n digitaalisen kirjaston pohjalta, joka luotiin vuonna 2024. Kirjasto perustettiin säilyttämään “tee se itse” -esitteitä, tekstejä ja muuta materiaalia – mukaan lukien varjokirjastoja kuten UbuWeb. Tämä toteutetaan kolmen päivän avoimen työpajan muodossa, johon osallistujat voivat ilmoittautua maksutta ja osallistua vapaasti. Työpajoissa opetellaan kirjaston perustamisen taustalla olevia prosesseja.

Rakentaminen ja asennus: 15.–18. heinäkuuta KUBUn kirjastoon.

!Mediengruppe Bitnik on taiteilijaduon Carmen Weisskopfin ja Domagoj Smoljon yhteinen nimi. 2000-luvun alusta lähtien he ovat luoneet nykytaideteoksia internetissä ja sen avulla, jotka laajenevat fyysisiin tiloihin manipuloimalla esineitä ja artefakteja.
https://wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.bitnik.org/


YHTEISTYÖ

Zabriskie Bookshop Photo: (Artist)

Book Selecta! Zabriskie-KUBU

Zabriskie (IT, CH)
Pop-up kirjakauppa KUBUun (2025)

Osana The Garden and The Hedge -ohjelmaa olemme valinneet kokoelman kirjoja yhteistyössä berliiniläisen, luonto- ja kulttuuriaiheisiin erikoistuneen, indie-kirjakaupan Zabriskien kanssa. Valitut kirjat ovat ostettavissa KUBUn myymälästä sekä Zabriskien verkkosivuilta. Jokaisesta kirjasta on myös kappale luettavissa paikan päällä KUBUn kirjastossa.Kirjalista alla: (täydentyy)

Food of the Gods:
A Radical History of Plants, Psychedelics and Human Evolution
Terence McKenna, 1992

A Hedgerow Cookbook
Glennie Kindred, 2000

Let’s Become Fungal!
Mycelium Teachings and the Arts
Yasmine Ostendorf-Rodríguez, 2023, Inga Books

Plant Magic Issue 2: Weeds
Edited by Astarte Posch & Elisa Pieper
2024, tique.space

Earth Craft Zine 5: Kindred Soils
Editors: Bakudapan Food Study Group & Erika Sprey, 2023

A Pocket Foraging Guide:
Pesto & More – Simka Senyak (Wild Path Foraging) & Juliette Patissier
Zabriskie Buchladen für Kultur und Natur, 2023

How to Speak Whale:
A Voyage into the Future of Animal Communication
Tom Mustill, 2022

Awhām Magazine Issue #6: The Plants Issue
Edited by Mudar Al-Kufash, Ipek Erdöl & Janset Genel
Zabriskie Buchladen für Kultur und Natur, 2023

Silent Spring
Rachel Carson, 1962

Battlefield Earth
L. Ron Hubbard, 1982

The Light Eaters:
The New Science of Plant Intelligence
Zoë Schlanger, Elliott Bay Book Company, 2024

Do You Speak Flower?
Alexandra Midal
tique.space, 2025

Greenhouse Stories:
A Critical Re-examination of Transparent Microcosms
Various Authors, Inga Books, 2024

On the Necessity of Gardening:
An ABC of Art, Botany and Cultivation
Edited by Laurie Cluitmans
Inga Books, 2021

Hinterlands
Magazine for Rural Realities No. 3: The Green Issue
Edited by Hanna Döring, Freia Kuper & Maike Suhr, 2022

Pleasant Place
Compost (Issue III)
Editor: Lotte Lara Schröder, 2023

Established in 2013, with a focus on English and German speaking publications the Zabriskie bookshop’s selection mirrors the personal interests, preferences and passions of the owners (Lo rena Carràs and Jean-Marie Dhur) alongside selling books and magazines, the shop regularly organises readings, book presentations, walks and musical events.


ESITYKSET

Timo Kaukolampi Photo: (Artist)

Liminal Routes, Dalsbruk

Timo Kaukolampi (FI)
Ääniteos kävelyreitille(2025)

Vuonna 2021 perustettu Liminal Routes on maisemille omistettu mixtape-sarja. Teresa Dillonin ja Rhys Ostler Wattsin luoma ohjelma keskittyi alun perin luomaan mahdollisuuksia yhteisille kävelyille ja DJ-miksausten kuuntelemiselle COVID-pandemian aikana kaupunkiympäristöissä. Jokainen mixtape liittyi tiettyyn kävelyreittiin kaupunkialueella. Tämä alkuperäinen konsepti on sittemmin laajentunut sisältämään jatkuvan sarjan tilaustöitä – sävellyksiä, miksauksia ja uusia teoksia taiteilijoilta, säveltäjiltä, äänitaiteilijoilta ja muusikoilta.
https://liminalroutes.net/route/danielle/

KUBUn 2025 kesäohjelmaa varten suomalainen taiteilija Timo Kaukolampi luo ensimmäisen saaristomaisemaan suunnitellun mixtapen. Maa-teemaan kytkeytyen Kaukolampi hyödyntää saarella tehtyjä sienten ja maaperän äänityksiä. Kuuntelijat voivat suoratoistaa sävellyksen Liminal Routes -verkkosivustolta ja kuunnella miksauksen kävellessään valitun reitin. Reitti on suosittu luontopolku Pienen Masuuninjärven ympärillä Taalintehtaalla.

Ammennettuaan vaikutteita krautrockista, noisemusiikista, rockabillystä, hypnoottisista ja minimalistisista grooveista sekä rituaalimaisista lauluista ja kelloäänistä, Timo Kaukolampi lähestyy musiikin tekemistä kokeellisesti. Tämä monipuolinen lähestymistapa heijastuu hänen lukuisiin projekteihinsa – live-esiintymisistä elokuvan, teatterin, tanssin ja esitystaiteen sävellyksiin. Itseoppinut säveltäjä ja tuottaja, Helsingissä toimiva taiteilija tunnetaan parhaiten K-X-P-yhtyeen (yhdessä Tomi Leppäsen, rummut, ja Tuomo Purasen, basso, sekä muiden kanssa) sekä Opel Bastards -kokoonpanon (yhdessä Mikko Viljakaisen ja Tuomo Purasen kanssa) perustajana ja keulahahmona.
https://kaukolampi.space/


Antti Tolvi Photo: (Artist)

Kahdekeskinen konsertti

Antti Tolvi (FI)
osa Kemiönsaari 700 Future ballet -kokonaisuutta

Kaikki aistimme pohjautuvat lopulta tuntoaistiimme. Tuntoaisti on ensimmäinen asti jolla elämä on alkanut aistimaan ympäristöään. Tätä aistimusta keho on hiljalleen jalostanut mm. hajuaistiin (tunnemme sieraimissa hajumolekyylejä), maku (tunnustelemme asioita suussamme), kuulo (tunnemme ilman/maan värähtelyn), näkö (tunnemme fotonien määrän ja niiden aallonpituutta) jne. Jopa tunteet koemme kehollisesti tuntien. Olemme toisin sanoen pelkkänä tuntona.

Tässä vähäeleisessä kahdenkeskisessä teoksessa säveltäjä/äänitaiteilija Antti Tolvi ikään kuin soittaa tätä holistista instrumenttia mm. äänillä, mauilla, väreillä, vireillä, ilmavirtojen liikkeillä, ajalla, kosketuksella ja ajatuksilla. Teoksen kesto 5-10min

Antti Tolvi on äänitaiteilija ja esiintyjä Turusta/Kemiönsaarelta. Antti on ollut yksi merkittävimmistä kokeellisen musiikin kentän vaikuttajista Suomessa vuodesta 2002 lähtien. Hän on esiintynyt kolmella mantereella ja julkaissut 14 sooloalbumia. Vuosina 2016–2025 Antti on pitänyt yli 20 yksityisnäyttelyä ja osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin. Hänen teoksiaan on esitetty muun muassa seuraavissa paikoissa: Sibelius-museo Turku (2023), Flow Festival Helsinki (2013, 2014, 2018, 2022), Rovaniemen taidemuseo (2022), Helsingin juhlaviikot (2021), Musica Nova -festivaali (2021), Helsinki Biennaali (Teemu Lehmusruusun työryhmä 2021), Porin taidemuseo (2020).


TYÖPAJAT

La 7.6. 11.00-14.00

Syanotopia kasvipainanta

Constanza Dessain

Opettele kameraton menetelmä, jossa luodaan kuvia auringonvalolla ja kasvinäytteillä. Työpajassa tehdään syvän sinisiä syanotypiavedoksia ja kokeillaan vedosten sävyttämistä esimerkiksi teen tai viinin avulla eri väreihin.

Ikäsuositus: 5+ vuotta Taitotaso: Avoin kaikille, ei vaadi aiempaa kokemusta Materiaalit: Kubu tarjoaa kaiken tarvittavan


Su 8.6 12.00-13.00

Aurinkopanelikokeiluja

Shih Wei-Chieh

Shih jakaa KUBU-residenssinsä tutkimusaiheta liittyen väriaineherkistettyihin aurinkokennoihin (DSSC) taiteellisessa tuotannossa sekä verkostoituu KUBUn kesäohjelman muiden taiteen ja teknologian tomijoiden kanssa. Väriaineherkistetyt aurinkokennot ovat kolmannen sukupolven aurinkoteknologiaa: helppoja valmistaa ja edullisia. Ne toimivat väriaineen avulla, joka voi olla luonnollinen tai synteettinen. Projektissa perehdytään DIY-aurinkoteknologian kehittämiseen ja yhdistetään värjäystekniikat energiantuotantoon. Tuloksena syntyy installaatioita, kuten kasvihuonerakennelma, pieni kirja ja lasille tehty valokuvakokoelma.

Ikäsuositus: 16+ vuotta

Shih Wei-Chieh (施惟捷) on taiteilija, värkkääjä, itseoppinut materiaalitutkija ja aktivisti, joka edistää kansainvälistä vaihtoa itsenäisten taidetapahtumien parissa. Hän suorittaa väitöskirjatutkintoaan poikkitaiteellisessa ohjelmassa National Yang Ming Chiao Tung -yliopiston soveltavan taiteen laitoksella. Shih käynnisti Taiwanissa “Tribal Against Machine” -projektin, joka yhdistää perinteisen tekstiilikäsityön kansainväliseen e-tekstiiliyhteisöön. Hän osallistuu aktiivisesti kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin itsenäisten taideverkostojen sisällä ja luo epätavallisia poikkitieteellisiä yhteyksiä. Vuonna 2020/2021 hän järjesti kansainvälisen verkkoresidenssin “Having Friends in The Future” Taiwanin kansalliselle käsityötutkimus- ja kehityslaitokselle. Lisäksi hänen tutkimusprojektinsa Non-Governmental Matters tarkastelee ja tutkii itsenäisiä poikkitaiteellisia taideleirejä ja kokoontumisia, selvittäen tällaisten kansainvälisten ja monialaisien vaihto-ohjelmien myönteisiä vaikutuksia.


Su 8.6. 11.00-12.00 Kokeile
Su 8.6. 13.00-16.00, Tee se

Tee-se-itse Mikroskooppi

Marc R. Dusseiller

Laajennetaan aistejamme tarkkailemalla maaperän ihmeellistä, näkymätöntä elämää.

Työpaja on avoin kaikille innostuneille – aloittelijoille tai asiantuntijoille, taiteilijoille, nörteille ja tutkijoille. Opimme rakentamaan omia, itse tehtyjä mikroskooppeja edullisista USB-kameroista ja yksinkertaisista rakennusmateriaaleista yhdessä kiertävän tutkijan ja kouluttajan Marc R. Dusseillerin kanssa. Marc näyttää, kuinka mikroskoopit rakennetaan, ohjaa näytteenottoretken ja jakaa tarinoita siitä, kuinka Hackteria-verkoston DIY-mikroskooppeja on levitetty ympäri maailmaa ja hyödynnetty lukemattomissa opetustilanteissa ja taideprojekteissa.

Marc R. Dusseiller on poikkitieteellinen työpajailija, luennoitsija, taiteilija ja värkkääjä. Viimeisten kahden vuosikymmenen ajan hänen tekninen osaamisensa, monitieteinen ajattelunsa ja akateeminen tietotaitonsa bio-nanomateriaalien alalla on keskittynyt Do-It-Yourself (DIY) -tieteen ja taide-tiede-yhteistyön kehittämiseen. Hänen työnsä painottuu matalan teknologian elektroniikkaan ja syntetisaattoreihin, avoimeen laitteistoon kansalaistieteen käyttöön, bioartiin, biohakkerointiin ja DIY-mikroskopiaan. Tämä on johtanut useiden festivaalien, työpajojen, yleisötilaisuuksien, luentojen ja residenssien kuratointiin eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja niin sanottua “enemmistömaailmaa”. Marcin toiminnan ytimessä ovat edulliset avoimet laitteistot, opetuskokonaisuudet ja poikkitieteellisten alustojen kehittäminen elämätieteisiin liittyvän taiteellisen tutkimuksen vaihtoon. Keskeisiä projekteja ovat mm. Centre for Alternative Coconut Research ja Hackteria, Open Source Biological Art.

Ikäsuositus: 12+ vuotta
Taitotaso: Avoin kaikille, ei vaadita aiempaa kokemusta
Materiaalit: Kubu tarjoaa kaiken tarvittavan
Työpajan hinta: 10 €
Ilmoittautumiset: info@kubu.fi


Su 8.6. 13.00-16.00

Mud Machine Workshop

Paul Granjon

Mikä ihmeen Mud Machine? No, Mud Machine on väliaikainen kone, joka rakennetaan mudasta, oksista ja kierrätetyistä elektroniikkakomponenteista. Se syntyy paikallisesta maasta, kepeistä, hylätystä elektroniikasta – ja mielikuvituksesta! Taiteilija Paul Granjon on rakentanut näitä koneita osana taiteellista työtään ja yhdessä yhteisöjen kanssa jo vuosien ajan. Tule mukaan Paulin työpajaan, tutustu hänen koneisiinsa ja opi, miten voit itsekin leikkiä näillä elementeillä ja osallistua Mud Machine -projektin toteutukseen KUBU-galleriassa.

Ikäsuositus: 12+ vuotta Taitotaso: Avoin kaikille, ei vaadita aiempaa kokemusta Materiaalit: Kubu tarjoaa kaiken tarvittavan

Paul Granjon tutkii ihmisten ja koneiden yhteisevoluutiota live-esitysten, näyttelyiden, osallistavien tapahtumien ja akateemisten julkaisujen kautta. Hänen nykyinen työnsä keskittyy luovaan matalateknologiaan, osallistamiseen ja ekologiaan. 1990-luvulta alkaen hänen teoksiaan on esitetty laajasti, ja vuonna 2005 hän edusti Walesia Venetsian biennaalissa. Hänet tunnetaan pedagogisista ja leikkisistä interventioistaan sekä tutkimuksestaan luovan matalateknologian parissa.
https://www.zprod.org/zwp/

Ikäsuositus: 12+ vuotta
Taitotaso: Avoin kaikille, ei vaadita aiempaa kokemusta
Materiaalit: Kubu tarjoaa kaiken tarvittavan
Työpajan hinta: 10 €
Ilmoittautumiset: info@kubu.fi

Ti 10.6 11.00-17.00


Rakkaus kakkaan

KUBU yard

Poikkea paikalle 10. kesäkuuta ja hae arvokasta paikallistuotetta – hevosenlantaa! Miksi hevosenlanta on niin hyvä puutarhaan? Koska se on erinomainen maanparannusaine. Kun sekoitat sen tallikuivikkeisiin, kuten heinään, ruohoon, puulastuihin tai -murskeeseen, ja annat sen maatua, siitä saa loistavaa katetta. Mutta varoituksen sana! Tuoretta lantaa ei saa käyttää suoraan, sillä se voi polttaa kasveja ja viedä maasta ravinteita. Lannan on annettava maatua ennen käyttöä. Se onnistuu lisäämällä sitä kompostikasaan tai sekoittamalla kuivikkeeseen. Maatumisaika riippuu kompostin iästä ja käytetystä kuivikkeesta.


To 19.6. 11.00-13.00

Saunavihta

Local expert

Tässä työpajassa opit saunavihdan tai vastan tekemisen perusteet. Koivunoksien sitominen kimpuksi ei ehkä kuulosta monimutkaiselta, mutta siihen liittyy monia alueellisia ja henkilökohtaisia erityispiirteitä: milloin ja miten oksat kerätään, voiko mukana olla muitakin puulajeja, miten lehdet asetellaan, miten ja millä materiaalilla vihta sidotaan, sekä miten sitä käytetään ja säilytetään. Hyvin tehty vihta voidaan kuivata talvea varten, ja se säilyttää muotonsa useammankin käyttökerran jälkeen. Jokaisessa Suomen kylässä on yhä joku, joka hallitsee nämä taidot – tässä työpajassa tapaat hänet meidän läheltämme.


To 19.6. 14.00-17.00

Bloom Workshop

Aino El Solh (FI)

Tässä työpajassa virittäydytään kesäpäivänseisauksen taajuuksille ja keskikesän kukkaloistoon ja yhdistellään suomalaisia kansanperinteitä, perinteistä kiinalaista lääketiedettä (TCM) ja kasvien lisääntymisbiologiaa. Työpajan lähtökohtana toimii vanha suomalainen tapa, jossa seitsemän erilaista niittykukkaa kerätään valoisana yönä ja asetetaan tyynyn alle, jotta voisi uneksia tulevasta puolisostaan. Osallistujat keräävät luonnonvaraisia ja niittykasveja KUBUn alueelta, tutkivat niiden rakenteita mikroskoopilla, keskustelevat, havainnoivat ja meditoivat kasvien lisääntymiseen liittyen. Työskentely tapahtuu painannan ja maalauksen kautta sekä vertaistuen ja yhteisen oppimisen hengessä.

Kuvataiteilijana ja akupunktiohoitajana Aino El Solin työ käsittelee arjen hoivasuhteiden vaivannäköä ja ajallista ulottuvuutta kollektiivisten toimintamallien ja rakenteiden kautta. Tämä on ilmennyt monenlaisissa visuaalisen taiteen, esitystaiteen ja rakennetun ympäristön projekteissa, kuten hylättyjen tilojen muuttamisessa kulttuurikäyttöön (De Fabriek, Rotterdam), majatalon perustamisessa itsenäisille taiteilijoille ja kulttuurityöntekijöille (Mrs Blacks, Berliini) sekä omavaraisen ekokylän kehittämisessä Libanonissa. Hän kuuluu berliiniläiseen, poikkitaiteelliseen MATERIAL FANTASIES -kollektiiviin, jonka kansainväliset taiteilijat ja kulttuurituottajat tarkastelevat äitiyttä ja feminismiä taiteen kautta omien elämäntarinoidensa pohjalta. Vuonna 2021 valmistuttuaan Berliinin Heilpraktikschule in Selbstverwaltung -koulusta El Sol perusti akupunktioklinikan Helsinkiin. https://www.instagram.com/aino_el_solh/


Su 6.7 11.00-17.00

Rakenna perinteinen paju-aita

Sara Ilveskorpi (FI)

Osana KUBUn ulkotilojen kehittämistä rakennamme yhdessä perinteisen pajuaidan pölyttäjäniityn ja kasvihuonerakennelman viereen. Työpajassa opit, miten pajuaidat houkuttelevat hajottajaeliöitä, jotka vapauttavat ravinteita puutarhakasveille, sekä tarjoavat suojaa ja elinympäristön monille hyönteisille, sienille ja linnuille.

Sara Ilveskorpi on kuvataiteilija, taidekasvattaja ja puutarhuri. Hänen työnsä tapahtuu Nytorpin tilalla Kemiönsaaren saarella Lounais-Suomessa. Ilveskorpi pitää työskentelyään paikkasidonnaisena, jossa alueen ainutlaatuista ekologiaa tutkitaan ja muokataan symbioottisesti. Hänen työnsä keskeisiä teemoja ovat pysyvyys, ajallisuus ja joustavuus. Ilveskorpi toimii tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hänen tutkimuksensa keskittyy omavaraisuuden ontologisiin ja filosofisiin kysymyksiin sekä omavaraisuuteen elävänä käytäntönä. https://sarailveskorpi.com/


Su 6.7. 11.00-17.00

KUBUn yhteisökasvihuone

Local Participants with Jussi Puustjärvi

Kevätkuukaisien ajan olemme yhdessä suunnitelleet ja nyt rakentamassa KUBUn yhteisökasvihuonetta. Olemme oppineet suunnittelemaan, kokoamaan ja rakentamaan kasvihuoneen kierrätysmateriaaleista paikallisen puusepän Jussi Puustjärven ohjauksessa. Rakenteessa hyödynnetään vanhoja ikkunoita, tiiliä ja muita kierrätettyjä materiaaleja. Keväällä 2025 rakennetaan prototyyppikasvihuone KUBUn pihalle, ja sen tavoitteena on antaa ihmisille valmiudet rakentaa oma kasvihuone. Osallistujat voivat käyttää KUBUn kasvihuonetta, ja kesäohjelman päätteeksi järjestetään yhteinen sadonkorjuujuhla. Työpajasarja on osa Kemiönsaaren 700-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja käynnistää sarjan ulkotilarakennelmia, joita tullaan suunnittelemaan KUBUn alueelle ja paikallisyhteisöjen käyttöön.


La 12.7. 11.00-17.00 Su 13.7. 11.00-17.00

Kasvivärit ja luonnonmusteet, osat 1 ja 2

Ronja Tammenpää & Marjut Nordberg

Kasvivärit ja luonnonmusteet on kaksipäiväinen työpaja (johon voi myös osallistua vain toiseksi päiväksi), jossa uppoudutaan kasveista saatavien värien maailmaan. Työopajassa opitaan kasvivärien perusteita, luonnonkasveilla ekoprinttausta kankaalle sekä kasvimusteiden ja raakavesivärien valmistusta. Osallistujat pääsevät keräämään lähialueen luonnonkasveja, kokeilemaan keittiöstä löytyviä raakavesivärejä sekä luomaan omat kasvivärimaalauksensa itsetehdyillä ruokokynillä. Työpajan materiaalimaksu on 10e/päivä. Tuo mukanasi kirjoitusvälineet sekä halutessasi oma luonnonmateriaalinen vaalea kangas (puuvilla, pellava, silkki, villa) ekoprinttausta varten.

Ronja Tammenpää on taiteiden maisteriopiskelija Creative Sustainability -linjalla Aalto-yliopistossa. Kesällä 2024 hän perehtyi luonnonkasvimusteiden ja -pigmenttien valmistukseen yliopiston BioMakerStudiolla luoden oman kasvivärikirjastonsa. Taiteilijaa kiinnostaa yleisesti kuinka arkisia käyttötavaroita, kuten taidetarvikkeita, voi tehdä kerättyjä luonnonmateriaaleja käyttäen. Hänen työssään kasvit eivät ole materiaaleja vaan aktiivisia yhteistyökumppaneita omine persoonineen ja tarpeineeen.

Marjut Nordberg on Taide ja luovan ilmaisun sekä käsityönopettaja Suomen Diakoniaopistossa. Hänen opetettaviin aineisiin kuuluu myös kestävän kehityksen edistäminen ja sen vuoksi kierrätys- ja luonnonmukaiset materiaalit ovat keskeisessä osassa kaikkea opetusta. Kasveilla värjääminen, ekoprinttaus ja luonnonmukaisten myrkyttömien väriaineiden kokeilemisen kiinnostaa mahdollisena vaihtoehtona muovi- ja kemikaalilpohjaisille väreille/väriaineille. Taiteen tekeminen voi olla prosessi, jossa samalla vahvistetaan kaikkien osallisten luontoyhteyttä ja lähiluonnon tuntemusta.


Ti-to 15-17.7. 13.00-15.00

Island School for Social Autonomy (ISSA) Library Extension

Drop-In workshop with !Mediengruppe Bitnik

ISSA – Saarikoulu sosiaaliselle autonomialle sijaitsee Kroatian Visin saarella. Se on kokeellinen koulu, jonka tavoitteena on kehittää tapoja elää, oppia ja opettaa yhdessä sekä hahmotella, miten elää “hyvää elämää” sukupuuton aikakaudella. Koulun lähestymistapa perustuu sosiaaliseen autonomiaan – poliittiseen strategiaan ja sosiaalisen järjestäytymisen malliin, joka korostaa yksilöiden kykyä toimia yhteistyöhön kykenevinä ryhmän jäseninä tehden itsenäisiä päätöksiä kollektiivisen harkinnan mekanismien kautta.

Osana kesäresidenssiämme !Mediengruppe Bitnik jatkaa ISSA:n digitaalisen kirjaston pohjalta, joka luotiin vuonna 2024. Kirjasto perustettiin säilyttämään “tee se itse” -esitteitä, tekstejä ja muuta materiaalia – mukaan lukien varjokirjastoja kuten UbuWeb. Tämä toteutetaan kolmen päivän avoimen työpajan muodossa, johon osallistujat voivat ilmoittautua maksutta ja osallistua vapaasti. Työpajoissa opetellaan kirjaston perustamisen taustalla olevia prosesseja.

Rakentaminen ja asennus: 15.–18. heinäkuuta KUBUn kirjastoon.

!Mediengruppe Bitnik on taiteilijaduon Carmen Weisskopfin ja Domagoj Smoljon yhteinen nimi. 2000-luvun alusta lähtien he ovat luoneet nykytaideteoksia internetissä ja sen avulla, jotka laajenevat fyysisiin tiloihin manipuloimalla esineitä ja artefakteja.
https://wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.bitnik.org/


Su 27.7. 13.00-17.00

Lantamato VJ Clew

Andrew Gryf Patterson & Eisenia Fetida

Vee-jaying (VJ) juontaa juurensa termistä disc-jockey (DJ), jossa kahdesta tai useammasta visuaalisesta lähteestä tai näytteestä miksataan yhteen sulava, yhtenäinen kuva. Tätä käytäntöä hyödyntäen Paterson kehittää prototyyppisen VJ-järjestelmän, joka paljastaa näkyväksi Eisenia Fetida -matojen piileviä toimintoja. Järjestelmään kuuluu erityisesti rakennettu astia, joka varustetaan infrapunavalolla tai pimeänäkövalaistuksella, jotta madot eivät häiriinny, mutta niiden toiminta kompostimateriaalin ja muiden eliöiden joukossa voidaan tallentaa. Järjestelmä hyödyntää mikro-ohjainta ja miniprojektoriasetusta, jonka avulla voidaan vaihtaa katselukulmia, käyttää reaaliaikaisia visuaalisia suodattimia sekä integroida avoimen lähdekoodin VJ-ohjelmistoon, jolloin syntyy dynaamisia ja interaktiivisia projisointeja. Järjestelmä rakennetaan Gryf Patersonin residenssin aikana KUBUssa, ja sen tulokset esitellään yhteistyöohjelmana Norpas-festivaalin kanssa.

Andrew Paterson kuvailee itseään taiteilija-järjestäjäksi, kulttuurintuottajaksi, pedagogiksi, arkistoijaksi ja riippumattomaksi tutkijaksi. Alun perin Skotlannista kotoisin oleva Paterson toimii aktiivisesti Helsingissä, Latviassa, Itäisen Itämeren alueella ja sen ulkopuolella. Hän toteuttaa osallistavaa, hybriditaiteeseen perustuvaa toimintaa työpajojen, esityksellisten tapahtumien ja tarinankerronnan kautta. Hän on Pixelache- ja Bioart Society -yhdistysten jäsen. Vuodesta 2016 lähtien Andrew on kompostoinut ja tehnyt yhteistyötä Eisenia Fetida -lajien kanssa.

Eisenia Fetida, englanniksi tunnettu nimillä “manure worms”, “redworms” ja “red wigglers”, on nivelmato, joka on sopeutunut elämään ja selviytymään hajoavassa orgaanisessa aineksessa, kuten mädäntyvässä kasvillisuudessa ja lannassa. Sitä käytetään yleisesti kotitalouksien ja teollisuuden matokompostoinnissa hajottamaan orgaanista jätettä. Englanniksi joukkoa matoja kutsutaan sanalla clew, jonka Paterson muuntaa sanaleikkinä muotoon crew. Tämä viittaa Vee-Jaying (VJ) ja Disc-Jockey (DJ) -kulttuureihin, joissa ryhmät eli “crewit” työskentelevät yhdessä luodakseen klubi-illan tai diskotapahtuman.


La 16.8. 12.00-15.00
La 30.8. 13.00-15.00

“Hunajaiseni, se on vain villihiivaa”

Will LaFleur

Kouluttaja, ruokaharrastaja ja tutkija Will LaFleurin moniosainen työpaja keskittyy kotitekoisen siman eli hunajaviinin kotivalmistusprosessiin. Työpajassa käytetään paikallista hunajaa sekä luonnosta kerättyjä yrttejä ja marjoja, ja osallistujat oppivat alkoholikäymisen perusteet.

Osa 1: Sisältää luonnonyrttien ja -marjojen keruuta siman maustamista varten. Tavoitteena on oppia käynnistämään käyminen, jossa hunajasta ja vedestä muodostuu simaa. Osallistujat oppivat myös valmistamaan puisia sekoitustikkuja, jotka auttavat aktivoimaan villimikrobeja ja edistävät hiivojen toimintaa tulevia viinieriä varten.

Osa 2: Kesän päätösviikonloppuna maistellaan yhdessä valmistettua simaa, kirjoitetaan ja jaetaan kokemuksia hunajaviinin valmistamisesta.

William LaFleur: Will LaFleur on akateeminen, poikkitieteellinen tutkija, jolla on tausta antropologiassa ja globaalissa kasvatuksessa. Akatemian ulkopuolella hän on toiminut yläkoulun opettajana sekä ruoka- ja viinialalla. Hänen nykyinen tutkimuksensa keskittyy fermentointikäytäntöihin Japanissa, Italiassa ja Suomessa, painottaen regeneratiivista maataloutta ja ruokakulttuureja, ihmisen ja maaperän suhteita, käymistä, hoivatyötä sekä yli-inhimillistä työskentelyä kiertotalouden ja kohtuutalouden näkökulmista. https://www.socialmicrobes.org/people/will-lafleur/

Su 17.8. 12.00-15.00
La 30.8. 13.00-15.00


Vuodenaikojen arkistointi hapattamalla

Maya Hey

Osa 1: Opitaan vihannesten maitohappokäymisen perusteet sekä aistinvaraiset tunnusmerkit, joiden avulla seurataan prosessin etenemistä.

Osa 2: Luodaan henkilökohtainen fermentointikalenteri, johon kirjataan fermentointiprojekteja ympäri vuoden, ja jota voi jatkossa hyödyntää omassa toiminnassa.

Maya Hey on asiantuntija ihmisten ja mikrobien suhteissa sekä siinä, kuinka tutustumme mikrobien elämään erityisesti ruoan ja ruokajärjestelmien kautta. Hänellä on tutkinnot ravitsemustieteestä, ruokatutkimuksesta ja viestinnästä, ja hän on vetänyt keskusteluita ja työpajoja nykypäivän ruokaan ja terveyteen liittyvistä kysymyksistä päiväkodeissa, kemian laboratorioissa, ravintoloissa, luomutiloilla, ruokapankeissa ja toreilla. Hän johtaa ryhmää fff | food feminism fermentation ja on intohimoinen avoimen opetuksen ja pedagogiikan puolestapuhuja. https://www.socialmicrobes.org/people/maya-hey/

Sensory-Microbial-Vegetal Meshworks -työpajasarja

Tapaa CSSM:n tutkijoita, kouluttajia ja mikrobien puolestapuhujia, mukana Faidon Papadakis, Will LaFleur, Maya Hey ja yhteistyökumppani Eline Tabak. Järjestämme sarjan työpajoja elokuun aikana ja päättävät KUBUn kesäohjelman. Toisiinsa kytkeytyvät työpajat käsittelevät yhteisiä huolia ja käytäntöjä, liittyen elämiseen maan, mikrobien, kasvien ja keskinäisen riippuvuutemme kanssa. Kotikäymisen käytäntöjen kautta Sensory-Microbial-Vegetal Meshworks päättää ohjelmamme syventymällä maaperän elävään verkostoon ja sen merkitykseen planeettamme tulevaisuudelle.

The Centre for the Social Study of Microbes (CSSM) Helsingin yliopistossa toimiva CSSM on kansainvälinen tutkimuskeskus, joka tuo yhteen yhteiskuntatieteilijöitä ja taiteilijoita tutkimaan ihmisen ja mikrobien välisiä suhteita. Keskuksen tavoitteena on kehittää teorioita ja menetelmiä, joiden avulla voidaan paremmin ymmärtää ihmisten, ei-inhimillisten olentojen, mikrobien ja ympäristön monimutkaisia suhteita. Keskuksen mukaan mikrobiomitutkimus on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvun alusta lähtien. Mikrobeja on ympäristössä ja elimistössämme monin verroin enemmän kuin aiemmin on ajateltu. Mikrobien puutokset on liitetty muun muassa mielenterveyden häiriöihin ja autoimmuunisairauksiin. Samaan aikaan tietoisuus mikrobien tärkeästä roolista ekosysteemeissä ja ekologisissa suhteissa on kasvanut – jopa ilmastonmuutos, maaperän köyhtyminen ja biodiversiteetin hupeneminen liitetään epätasapainoisiin mikrobiekologioihin. https://www.socialmicrobes.org/ and https://www.socialmicrobes.org/people/


KESKUSTELUT

Our Friday Hybrid Conversations are held online and in-person KUBU. As lunchtime conversations, they will be held at KUBU gallery and online, hosted by The Garden and The Hedge, artistic lead Teresa Dillon. Booking is required for all sessions, with Zoom link sent once registration is completed.

Pe 6.6 12.30-13.30

Author and environmentalist Jonathan Drori

Jon Drori: Jon Drori CBE on bestseller -kirjailija ja kokenut hallitus-aktiivi, joka tunnetaan eri alojen – tieteen, kulttuurin, digitaaliteknologian, median ja koulutuksen – yhdistämisestä. Hänen kirjansa Around the World in 80 Trees ja Around the World in 80 Plants ovat kansainvälisiä myyntimenestyksiä, ja ne on käännetty yli 20 kielelle. Tällä hetkellä hän kirjoittaa lasten kirjaa kasvipohjaisista tuotteista kustantamo Magic Catille. Ennen kirjailijantyöhön keskittymistä Jon toimi Isossa-Britanniassa kulttuuri-, media- ja urheiluministeriön Culture Online -hankkeen perustavana johtajana. Siellä hän johti palkittuja digitaalisen taiteen projekteja ja kirjoitti keskeisen politiikkaraportin digitaalisesta saavutettavuudesta. Hän on työskennellyt myös BBC:llä (British Broadcasting Corporation) vastaavana tuottajana, tuottaen yli 50 tiede- ja tekniikka-aiheista dokumenttia sekä ollut mukana käynnistämässä uraauurtavia opetussisältöjä. BBC Onlinen ohjelmajohtajana ja toimituspäällikkönä hän johti koko organisaation verkkosisällön hankintaa ja valvoi laajoja kansallisia kampanjoita, jotka liittyivät laskutaitoon ja tietoteknisiin perustaitoihin. Jonilla on laaja kokemus hallitustyöskentelystä – hän on toiminut puheenjohtajana ja neuvonantajana merkittävissä organisaatioissa, kuten Kew’n kasvitieteellinen puutarha (Royal Botanic Gardens, Kew), ja toimii tällä hetkellä Raspberry Pi -säätiön hallituksen jäsenenä.

Keskustelu: Laajaan puu- ja kasvitietouteensa perustuen Jonathan Drori jakaa näkemyksiään siitä, mitä nämä lajit voivat opettaa meille elämästä maapallolla. Keskustelua isännöi The Garden and The Hedge -kokonaisuuden kuraattori Teresa Dillon, ja esitys on osa ohjelmamme avajaisviikonloppua.

Pe 4.7. 12.30-13.30

Artist, gardener and organic farmer Sara Ilveskorpi.

Sara Ilveskorpi on kuvataiteilija, taidekasvattaja ja puutarhuri. Hän työskentelee Nytorpin tilalla Kemiönsaaren saarella Lounais-Suomessa. Ilveskorpi pitää työtään paikkasidonnaisena: se perustuu tilan ainutlaatuisen ekologian tutkimiseen ja siihen vaikuttamiseen symbioottisessa suhteessa. Hänen työnsä keskeisiä teemoja ovat pysyvyys, ajallisuus ja joustavuus. Ilveskorpi toimii tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, jossa hänen tutkimuksensa keskittyy omavaraisuuden ontologisiin ja filosofisiin kysymyksiin sekä omavaraisuuteen elävänä käytäntönä.

Keskustelu: Kemiönsaarelainen Sara Ilveskorpi jakaa näkemyksiään poikkitieteellisestä tutkimuksestaan, jossa yhdistyvät taide, agroekologia, kulttuurintutkimus ja taidekasvatus. Keskustelua fasilitoi The Garden and The Hedge -kokonaisuuden kuraattori Teresa Dillon, ja tilaisuudessa käsitellään ajankohtaisia näkökulmia ympäristöestetiikasta. Ilveskorven lähestymistapa omavaraisuuteen ja kestävään elämäntapaan pohjautuu hänen henkilökohtaiseen kokemukseensa taiteilijana, puutarhurina ja luomuviljelijänä.

Pe 11.7. 12.30-13.30

Maan tekeminen ja karttaruudukko:

Queer-trans-sosialistisen yrttilääketieteen historiat ja kuvitelmat

Miha Brebenel on Bukarestissa syntynyt valkoinen queertrans, joka asuu Lontoossa. Hänen pitkäkestoiset ja laajenevat tutkimuksensa keskittyvät internationalismin ja solidaarisuuden historiaan sekä niiden risteyskohtiin vammaisuuden, sukupuolen, kriittisen kasvitutkimuksen, oikeuden, sosiaalisen ja parantavan oikeudenmukaisuuden kanssa. Hän toimii vanhempana lehtorina digitaalisen kulttuurin alalla Winchester School of Artissa, Southamptonin yliopistossa, jossa hän vetää Creative Technologies -maisteriohjelmaa.

Esitys & luento: Tämä esitys & luento lähtee liikkeelle miha Brebenelin tutkimuksesta sosialistisesta yrttilääketieteestä, eli yrttien käytön historiasta historiallisesti sosialistisissa alueissa Baltian maissa, Balkanilla ja Itä-Euroopassa. Työ pohjautuu useisiin historiallisisiin aineistoihin, joita on julkaistu Neuvostoliitossa ja Romanian sosialistisessa tasavallassa atlas-kartastojen ja karttakokoelmien muodossa. Esityksessä keskitytään maaperän luokitteluun ja erityisesti “chernozem”-maaperän mielikuvalliseen rakentumiseen – kyseessä on erittäin ravinteikas ja runsas maaperätyyppi sekä luonnonvara.

Tätä historiaa lähestytään queerfeministisen metodin ja luovan käytännön kautta, hyödyntäen kollaasikuvia itseorganisoidusta MASSIA-residenssistä ja projektitilasta (massia.ee), joka sijaitsee Viron maaseudulla. Miha on järjestänyt siellä Sosialistisen yrttilääketieteen kokoontumisia kahden viime vuoden ajan.

Esitysluennon jälkeen järjestetään keskustelu ja yleisökysymyksiä The Garden and The Hedge -kokonaisuuden kuraattorin Teresa Dillonin johdolla.

Pe 18.7. 12.30-13.30

Taiteilijakaksikko !Mediengruppe Bitnik.

!Mediengruppe Bitnik on taiteilijaduo Carmen Weisskopfin ja Domagoj Smoljon yhteinen nimi. 2000-luvun alusta lähtien he ovat tehneet nykytaidetta internetissä ja sen kanssa – tuoden teokset fyysisiin tiloihin manipuloimalla esineitä ja artefakteja. https://wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.bitnik.org/

Keskustelu: Viikon mittaisen KUBU-residenssinsä aikana !Mediengruppe Bitnik jakaa tarinan The Island School for Social Autonomy (ISSA) -koulusta, joka on kokeellinen oppilaitos. Sen tavoitteena on kehittää tapoja elää, oppia ja opettaa yhdessä sekä prototypoida, millaista on “hyvä elämä” sukupuuton aikakaudella. Keskustelussa The Garden and The Hedge -kokonaisuuden kuraattorin Teresa Dillonin kanssa !Mediengruppe Bitnik esittelee koulun toimintatapoja, oppeja ja menetelmiä – mukaan lukien ISSA:n kirjaston kehittäminen ja sen “sisarteos” KUBUn yhteydessä.


KESÄRESIDENSSIT

The Garden and The Hedge käynnistää KUBUn tiiviimmän residenssiohjelman. Kahdentoista viikon kesäohjelman aikana residenssitaiteilijat asuvat ja työskentelevät paikan päällä, luoden uusia teoksia tai jatkaen aiempia projekteja, joita jaetaan ohjelman aikana yleisön kanssa.

Su 8. kesäkuuta 12.00–13.00: Shih Wei-Chieh (施惟捷), Show and Tell -esitys

Su 8. kesäkuuta klo 13.00–16.00 Tarkastele maata ja rakenna oma mikroskooppi, Marc R. Dusseiller

Ti 15. – Pe 18. heinäkuuta klo 13.00–15.00 !Mediengruppe Bitnik – Island School for Social Autonomy (ISSA) kirjaston laajennus, avoin nonstop-työpaja

Pe 18. heinäkuuta klo 12.30–14.00 Perjantain hybridi­keskustelu !Mediengruppe Bitnikin kanssa – mukana myös ISSA-koulun ja kirjaston esittely

Su 27. heinäkuuta klo 13.00–17.00 Andrew Gryf Patterson & Eisenia Fetida eli Lantamadon VJ-Clew-esitystyöpaja


KALENTERI

KESÄKUU

To 5. kesäkuuta 18.30–19.30 Tervetulotilaisuus ja näyttelyn avajaiset KUBUssa 20.30–21.15 Live-esitys, Timo Kaukolampi

Pe 6. kesäkuuta 12.30–13.30 Perjantain hybridi­keskustelu kirjailijan ja ympäristönsuojelijan Jonathon Drorin kanssa

14.30–15.30 Liminal Routes -äänikävely, Timo Kaukolampi

16.30–17.30 TeleAgriculture, esittely, Julian Stadon

La 7. kesäkuuta 11.00–14.00 Syanotypiapainanta kasveilla, työpaja, Constanza Dessain

11.00–14.00 Kuuntele maata, pop-in, Marc R. Dusseiller

Su 8. kesäkuuta 11.00–12.00 Tarkastele maata, Marc R. Dusseiller

12.00–13.00 Aurinkopaneelikokeiluja, esittely, Shih Wei-Chieh (施惟捷)

13.00–16.00 Mutakone -työpaja, Paul Granjon

13.00–16.00 Rakenna oma mikroskooppi, Marc R. Dusseiller

Ti 10. kesäkuuta 11.00–17.00 Rakasta kakkaa – hevosenlantaa puutarhalannoitteeksi. Noutopiste KUBUssa

To 19. kesäkuuta 11.00–13.00 Saunavihdan valmistustyöpaja, paikallinen asiantuntija

14.00–17.00 Bloom-työpaja, Aino El Sol


HEINÄKUU

Pe 4. heinäkuuta 12.30–13.30 Perjantain hybridi­keskustelu taiteilija, puutarhuri ja luomuviljelijä Sara Ilveskorven kanssa

La 5. heinäkuuta 15.00–23.00 Kiila Soundday -retki

Su 6. heinäkuuta 11.00–17.00 Perinteisen pajuaidan rakentaminen, Sara Ilveskorpi

*11.00–17.00** KUBUn yhteisökasvihuoneprojektin esittely

Pe 11. heinäkuuta 12.30–13.30 Perjantain hybridi­keskustelu tutkija miha brebenelin kanssa yrttilääketieteen historiasta Baltian alueella, Balkanilla ja Itä-Euroopassa

La 12. heinäkuuta 11.00–17.00 Kasvivärit ja luonnonmusteet, Osa 1, Ronja Tammenpää & Marjut Nordberg

Su 13. heinäkuuta 11.00–17.00 Kasvivärit ja luonnonmusteet, Osa 2, Ronja Tammenpää & Marjut Nordberg

Ti 15. heinäkuuta 13.00–15.00 Island School for Social Autonomy (ISSA) -kirjaston laajennus, avoin työpaja, !Mediengruppe Bitnik

Ke 16. heinäkuuta 13.00–15.00 Island School for Social Autonomy (ISSA) -kirjaston laajennus, avoin työpaja, !Mediengruppe Bitnik

To 16. heinäkuuta 13.00–15.00 Island School for Social Autonomy (ISSA) -kirjaston laajennus, avoin työpaja, !Mediengruppe Bitnik

Pe 18. heinäkuuta 12.30–14.00 Perjantain hybridi­keskustelu !Mediengruppe Bitnikin kanssa, mukana Island School of Autonomy (ISSA) ja kirjaston laajennus

**Su 27. heinäkuuta 13.00–17.00* Eisenia Fetida & Andrew Gryf Paterson alias VJ Clew (kompostoivien matojen kollektiivi)


ELOKUU

La 16. elokuuta 12.00–15.00 It’s Just Wild Microbes, Honey, Työpaja 1, Will LaFleur

Su 17. elokuuta 13.00–15.00 Archiving the Seasons through Fermentation, Työpaja 1, Maya Hey

Pe 29. elokuuta 12.30–13.30 Perjantain hybridi­keskustelu: Centre for the Social Studies of Microbes, Helsingin yliopisto (vahvistus odottaa)

La 30. elokuuta 13.00–15.00 It’s Just Wild Microbes, Honey, Työpaja 2, Will LaFleur

13.00–15.00 Archiving the Seasons through Fermentation, Työpaja 2, Maya Hey

17.00–18.00 KUBUn yhteisökasvihuoneen siunaus

18.00–23.00 Sadonkorjuu-BBQ, sauna, maljat, juhlat ja DJ

Su 31. elokuuta 13.00–15.00 Edible Elements, yhteisöllinen illallishetki ja pohdintoja, Sari Kippilä, Teresa Dillon, Tiina Schellenberg ja Eeva Toivanen

16.00–17.30 Phosoza Collective, Nombuso Mathibela ja Sibonelo Gumede

17.00–18.00 Päätösseremonia: Soil is Commons. Soil is Home. Soil is Community, Teresa Dillon


VISIT & INFO

Kaksi näyttelyä:
5.6.–31.8.2025 The Garden And the Hedge Piha, Pyhä, Metsä, Maa

Aukioloajat:
Ti-Su 11-17 (La: 11-15) Maanantaisin suljettu, tai varaa: info@kubu.fi

Pääsymaksu:
10€ (7€ opiskelijat/eläkeläiset, lapset ilmaiseksi) Pääsylippu oikeuttaa molemppiin näyttelyihin koko kesän ajan

Saavutettavuus:
Pohjakerros, jossa suurin osa teoksista on, on saavutettava. Osa ympäristötaideteoksista on helppokulkuisessa metsikössä.

About Kubu:
Kubu on taiteilijavetoinen, riippumaton kulttuuritalo Kemiönsaarella, jonka toiminnassa korostuvat monitaiteellisuus, kestävän kehityksen periaatteet sekä yhteisöllisyys. Kubun tavoitteena on tarjota paikka ajankohtaisille ekologisille ja yhteiskunnallisille aiheille taiteen, tieteiden ja yhdessäoppimisen keinoin.

Osoite:
Kulturhus Björkboda
Smedskullavägen 3
25860 Björkboda
Finland

Suunnittele vierailusi täällä


Low-energy website experiment Tämä mikrosivusto on vähäenerginen kokeilu, joka on saanut inspiraationsa monista samankaltaisista projekteista. Kuvien tiedostokoot on pienennetty vahvalla rasteroinnilla, ja verkkosivusto on staattinen ja paikallinen. Tämä tarkoittaa ettei se vaadi paljon energiaa kuluttavia palvelimia tai pilvipalveluita vaan pyörii pienellä Raspberry Pi -laitteella KUBUn tiloissa ja voisi toimia täysin aurinkoenergialla. Koska varsinainen kubu.fi-sivusto toimii yhä perinteisesti ja käytämme sosiaalista mediaa entiseen tapaan, tämän projektin tavoitteena ei ole merkittävät energiansäästöt vaan toimia meille oppimisharjoituksena ja toivottavasti inspiraationa muille, jotka haluavat kokeilla vähäenergisiä ratkaisuja tietotekniikassa ja viestinnässä.

Tukijat:
Kemiönsaari 700 julavuosirahasto (Föreningen Konstsamfundet & Kemiönsaaren kunta) | Svenska Kulturfonden | Pro Helvetia | The Arts Council of Wales.

Kumppanit Winchester School of Art, University of Southampton | CSSM, Centre for the Social Study of Microbes, University of Helsinki | Engelsby verk Ab

Työryhmä:
Teresa Dillon The Garden and The Hedge -kuraattori ja Elemental-ohjelman taiteellinen johtaja. Tuomo Tammenpää, vastuullinen tuottaja, Kulturhus Björkboda
Sari Kippilä, tuottaja, Kulturhus Björkboda

Lisätietoa
Tuomo Tammenpää
+358 40 5254636
tuomo@kubu.fi